Eksamen

I dag er det eksamensdag. Det har betydning for din framtid hvordan du gjør det idag.

Du kan kanskje være glad for at det idag ikke er en eksamen på om du er god nok for Guds Rike. Det ville vært en eksamen på godt og vondt.  Gud måtte da finne ut om det fantes et snev av det vonde i deg. For i Guds Rike er det bare godt. Det er ikke plass for det vonde der. Ingen må bringe med seg det onde dit. Derfor måtte en slik test av deg være ekstrem grundig. Du måtte bevise gjennom hele livet ditt at du aldri har stjålet noe,- ikke hatt tanke om det en gang. Du måtte bevise at du aldri har hatt lyst på en gutt eller jente som du visste tilhørte en annen. – ikke hatt tanke om det en gang. Du måtte bevise at du aldri har bannet. Da roper du nemlig etter djevelen. – ikke hatt tanke om det en gang. Mange slike spørsmål vil Gud stille deg. Og om du ikke kommer på alt det du har gjort selv, ville Gud i testen minne deg på det.  Han har oversikten.

Har det da noen hensikt å tilhøre Guds Rike?

Gud er en ordens gud. Alt han har skapt, har sin plass, sin tihørighet. I naturfagene ser vi hvor fantastisk og strukturert hele skaperverket er. Alt lar seg beskrive i ryddige vitenskaplige termer og uttrykk. Der lærer vi også at hver skapning må tilhøre sitt miljø for å kunne trives.

Slik er det mer hver enkelte av oss også. Vi trives ikke dersom vi ikke kan nyte godt av den del livskvaliteter, som gode venner, familie, meningsfylt arbeid og fritidsaktiviteter. Bibelen forteller om de livskvalitetene Gud som skaper har skjenket oss fra begynnelsen av og som var ment som rammen for våre liv, en plass i Edens hage sammen med Gud der ondskap ikke finnes.  Men vi mennesker vil være frie. vi vil bestemme selv. Dette har vi brukt til å velge oss bort fra det miljø vi naturlig tilhører og som vi er skapt til, å leve i Guds Rike. Det er som ei grein på et tre som ønsker å ikke lenger å tilhøre stammen den vokser på. Men når den er fri og ligger på bakken, dør den. Det er en meningsløs frihet.

Så nå sitter du her og skal ha eksamen. Dersom dette var en eksamen på om du er kvalifisert for å bli med tilbake til Guds Rike, ville du nok ha strøket. Ingen kan nekte på at en eller annen gang, selv ikke du, har begått en synd. Dermed stryker du i Guds eksamen.  Og du har godt selskap. Alle de andre menneskene på denne jorden er med deg. Ingen er kvalifisert for Guds Rike.

Unntatt en. Jesus. Han greide det. Fordi han var Guds Sønn, ja sogar Gud Selv! Bare han kunne greie det. Han var uten synd.

Men nå er det ikke slik. Jesus har gitt oss en mulighet til. Som seierherre har han gitt oss andre et generøst offer. Han har sagt at alle som vedkjenner hans navn her på jorden, skal også han vedkjenne seg ovenfor Gud. Det betyr at den eksamen Jesus besto, gjelder også for deg. Ikke fordi du fortjener det, men fordi Jesus ønsker det slik.

Derfor dersom du men din munn bekjenner at Jesus er Herre, og at du tror at han stod opp fra de døde – da skal du bli med Jesus. Bibelen kaller det å bli frelst. Men du må stå fram. Fortelle hva du tror på. Hvem du ønsker skal styre livet ditt.

Da jeg drev på med evangelisering på universitet som student, var det en som kom bort til meg og sa at han trodde ikke på dette. Det var for enkelt, sa han. Da fikk han høre at han skal være glad for at det virkerlig var så enkelt, og heller burde gripe sjansen. Dette skjønte han, og han grep sjansen.  Nå regnes også han blant Jesu disipler.

Når du først bekjenner Jesus navn, tar Jesus personlig vare på deg. Selv om du ryker uklar med ditt kristne miljø fordi du opplever ting der som du misliker, og kanskje i verste fall gjør at du  bryter med miljøet, har du forsatt Jesus. Og Jesus har deg. Jesus slipper deg aldri fra seg, uten at du selv aktivt tar avstand fra han. Det er viktig for deg å vite.

Det er sagt at over 90% av alle som har kommet til kristen tro, ble det gjennom venner og familie som fortalte dette til dem. Folk kommer til tro – ikke først og fremst gjennom forkynnelse på møter, gudstjenester og andakter, men gjennom personlig kontakt med venner og familie. At hver enkelt av oss står fram å sier at Jesus er Herre. Derfor har du en oppgave som Jesus er avhengig av for at også andre skal få del i Jesu eksamen. Å bli frelst.

Du kan godt si at det der vil jeg ikke. Jeg vil ikke binde meg til Jesus og gjøre han til Herre i  livet mitt slik at han bestemmer over meg. Du har selv frihet til å velge.  Men dersom du velger å være fri fra Gud, er du som greina som ligger på bakken. Den er også fullstendig fri. Men den dør. Den visner. Dyrkjøpt frihet, for en si. Men dersom greina podes inn i stammen på de treet den hører hjemme, blomsterer og spirer den. Den får liv. Og det er det Jesus ønsker for deg også. Han vil gi deg det livet som Gud Skaperen egenltlig tenkte for deg. Både nå allerede i dette livet og i det rike Jesus oppretter når han kommer tilbake.

Derfor er det godt å vite at den eksamen du skal avlegge idag, egentlig ikke betyr så mye fra evighetens synsvinkel. Men lykke til likevel. Ha en god dag.

21.05.2005 Skule Sørmo

Dette innlegget ble publisert i Callingandakter KVT. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *