Paris

I høstferien var Britt og jeg i Paris. Vi satt der på Mont Matre høyden der Sacré Coeur- kirken ligger. Jeg hadde med et videokamera og fokuserte linsen på en gjerdestreng som var flettet rundt en stolpe og tilbake på seg selv. Det var nok noen håndgrep som skulle til for å få til det der, tenkte jeg. Da jeg zoomet ut, kom bakgrunnen fram. Det var hele Paris. En fantastisk by med 8 millioner innbyggere som lever i daglig kultursjokk. Dette er sivilisasjonens vugge når det gjelder moderne vitenskap, kultur og frihetsidealer. Der ble ord som frihet likhet og brorskap skapt –  liberté, égalité, et fraternité – som førte til den franske revolusjonen i 1789 og som senere spredte seg ut over hele den senere frie vestlige verden. Den 4. oktober satt Britt og jeg og feiret vår bryllupsdag på Procope-restaruanten i Latinerkvartalet. Dette var stamkafeen til Voltaire og Roussau, og det var blant annet her på denne kafeen de satt og formet disse berømte tankene som skulle bety så mye for verdenshistoriens gang, Fra Mont Matre-høyden panorerte kameraet mitt over de mange steinbygningene, bygd i pompøs arkitektur med svarte smijernsgjerder foran vinduene. Franskmennene er monumentale, med pompøse triumfbuer og storslåtte seiersmonumenter. Mektige, gullforgylte statuer reiser seg mot himmelen og gjør krav på at fransk dominans over hele universet. Sentrale strøk i Paris ble reist av konger og keisere som ønsket å vise verden det storslagne Frankrike. Det var på deres ordre byen i sin tid reiste seg. Kongen sa, og det ble. Det guddommelige med mennesket er at de er i besittelse av språket slik at en konge, en general, en statsleder eller en diktator kunne si, og det ble. Da befalingen kom, organiserte millioner av menneskehender seg og formet Paris med et uendelig antall håndgrep som skulle til over hundrevis av år for å skape denne utrolige byen. Ingen dyr kunne gjort det samme. Ingen aper kunne gjøre det. Ingen delfiner eller andre skapninger som vi liker å kalle for høyt utviklet, kan gjøre det. Bare mennesket har denne utrolige egenskapen, – at de kan snakke! De har språket, – som gjør at de kan organisere seg og samordne handgrepene sine til å bygge og skape.

Og dette er ikke tilfeldig. For slik er også Gud. Og mennesket ble skapt i Guds bilde. I skapelsesberetningen hører vi om at Gud sa, og det ble. På Guds Ord ble verden skapt. Skapelsesberetningen forteller at Gud står bak. Med sitt Ord! De vitenskapelige nyansene i måten skapelsesberetningen skildrer det på, virker litt knappe på oss moderne mennesker som er så vitenskapelige anlagt. Med det er ikke poenget. For det som er poenget var at Gud SA, og det BLE.  Det er Gud som står bak! Og Gud så at det var godt.

Dersom du lurer på hvor Gud er i dag og hva han vil deg, kan du lese om hva Gud har sagt i Bibelen. Der er det samlet hva Han har sagt.  Og det er fortsatt skaperkraft i disse magiske ordene som er samlet i denne boka. Det som Gud sier her, kan skape monumentale byggverk i ditt liv. Du kan bli ført inn i et liv i en fabelaktig verden som er Guds Rike! Om Paris var praktfullt, er det likevel forgjengelig, all denne storslagne byggekunsten. Skaff deg derfor denne boken, bla opp i den og se hva Gud vil fortelle deg. Gjennom Guds Ord kan du få et møte med Jesus, hans sønn. Han kan skape et nytt liv i deg. Og det som da skapes, varer evig!

21.01.2004 Skule Sørmo

Dette innlegget ble publisert i Callingandakter KVT. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *