Rostengutten

Det var en gang jeg jobbet ut over kvelden på skolen. Jeg kjørte hjem i snøværet og skulle ut til lyskrysset ved Rostenhallen. Da singlet en snøball i sideruta så jeg trodde den skulle den skulle gå i tusen knas. Ruta holdt. Jeg hogg i bremsene og steg ut av bilen. Jeg bruset meg opp til å bli den rene Swartzenegger og gikk bort til en gruppe tenåringer som stod ved Rostenhallen. Nå skulle jeg ta synderen. Jeg følte meg ovenpå og tenkte at nå skulle jeg lire av meg en lekse. Til min skuffelse var det ingen i gruppa som stakk av da jeg nærmet meg. Jeg ropte så bestemt jeg bare kunne: «Hvem var det!»

– Da var det at en spjæling av en 12-åring plustelig la på sprang mot meg og sa: «Det var meg! Jeg ber så meget om unnskyldning, jeg skal andri gjøre det mer!»

Lufta gikk fullstendig ut av Swartzeneggerballongen. Jeg mistet fullstendig både munn og mæle over den uventede reaksjonen. Jeg så bare på den stakkars guttungen som stod foran meg og så på meg. Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Det endte med at jeg fikk gryntet fram et «Greitt», dreide rundt på hælen og gikk tilbake til  bilen.

Men da jeg kjørte hjem den dagen, følte jeg meg varm om hjertet. Jeg må innrømme at en liten tåre lå og lurte i øyenkroken også. Det står egentlig ikke så ille til med den norske ungdommen, tenkte jeg. 12-åringens vilje til å ordne opp, rørte meg. Det endte med at jeg selv egentlig fikk ei lekse den kvelden. I tillegg tror jeg nok at gutten selv følte det godt også, når først snøballen skulle ramme det argeste bilføreren i strøket.

Det er mange ganger i livet vi egentlig blir stilt ovenfor slike situasjoner som 12-åringen. Vi har gjort noe galt og vil blir konfrontert med det. Vi kan da gjøre et av to ting, enten å innrømme det og gjøre opp for det, eller å nekte for at vi har gjort noe galt.

Bibelen forteller om Den Hellige Ånd. Den Hellige Ånd overbeviser om synd, står det. Videre står det i Bibelen at vi skal bekjenne vår synd når vi har gjort noe galt, noe som er imot Guds vilje. Gjør vi det, får vi høre fra Guds ord: «Greit, du er tilgitt. Synd ikke mer». Jesus forteller at det finnes tilgivelse fra all synd, bortsett fra en, – synd mot Den Hellige Ånd. Det betyr at dersom du viser forakt for din samvittighet når Gud sier fra når du gjør noe galt.  

Det er ikke i tiden å snakke om synd, at man gjør noe galt. Man skal forstå synderen ut fra sin bakgrunn, og da kan alle handlinger forklares, godtas,  og ingen har ansvar. Men nettopp i denne situasjonen trenger vi Guds Ord mer enn noen gang før. Guds Ord som forklarer oss Guds vilje, og Den Hellige Ånd overbeviser oss om synd og formaner oss til å bekjenne den. Da får vi del i alle løftene som er gitt til tilgitte syndere.

Ha en god dag!

15.04.2005 Skule Sørmo

Dette innlegget ble publisert i Callingandakter KVT. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *